Maak uw bedrijf brandveilig! Lees de tips.
Brandbare materialen |
- Opslag van pallets, zwerf- of brandbaar afval vormen een risico. Ruim ze op of plaats ze tien meter van gebouwen of afdaken. Kan dat niet, zorg dan voor onbrandbare containers met afsluitbare deksels.
- Controleer regelmatig of afvalcontainers niet te vol zitten, voer afval regelmatig af en controleer of de containers worden gesloten én afgesloten na werktijd.
- Plaats afvalcontainers op een vaste plaats.
- Just in time levering kan helpen bij het tot een minimum beperken van de opslag van brandbare materialen, vloeistoffen of gassen.
- Zorg dat de opslag van vloeistoffen of gassen voldoet aan de PGS/CPR-normen.
- Portacabins en andere tijdelijke gebouwen hebben vaak een brandbare constructie. Zorg daarom dat ze zo ver mogelijk van vaste gebouwen worden geplaatst en na gebruik worden verwijderd.
Beleidsmaatregelen |
- Zorg dat brandveiligheid een standaard onderdeel is van uw bedrijfsprocessen. Het identificeren, analyseren, voorkomen en controleren van (nieuwe) risico’s is een cyclus die u regelmatig moet doorlopen.
- Maak vaste draaiboeken, procedures en checklists, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er van hem of haar wordt verwacht. En geef iemand binnen uw organisatie de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van uw brandveiligheidsbeleid.
- Brandveiligheidsmaatregelen zijn alleen effectief als ze ook tijdig en correct worden nageleefd en gecontroleerd. Een gestructureerde sluitingscontrole en effectief sleutelbeheer is daarbij essentieel.
- Zorg er voor dat uw medewerkers oefenen met de blusmiddelen en de veiligheidsprocedures, zodat ze als het erop aankomt weten wat ze moeten doen, waar blusmiddelen staan en hoe ze ermee moeten omgaan. De brandweer kan een training verzorgen.
- Het voorkomen van brandstichting wordt effectiever als u samenwerkt met ondernemers in uw omgeving. Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) biedt de mogelijkheid om samen met ondernemers in uw directe omgeving structurele maatregelen treffen voor (brand)veiligheid. Lees hierover meer op de website van het Centrum Criminaliteitsbestrijding en Veiligheid.
Gebouw |
- Hou bij het ontwerpen van het gebouw al rekening met het risico op brand. Vaak is het goedkoper om tijdens de bouw/renovatie preventieve maatregelen te nemen dan achteraf. Uw verzekeringsmaatschappij kan u adviseren.
- Zorg voor zo min mogelijk ruimtes waar kwaadwillenden uit het zicht kunnen werken en zorg dat ramen en deuren zo min mogelijk aan slecht zichtbare gebieden grenzen.
- Gebruik indien mogelijk isolatiematerialen die onbrandbaar zijn.
- Zorg dat derden geen toegang hebben tot de daken van de gebouwen. Lichtkoepels en regenpijpen zijn kwetsbare punten. Overhangende bomen moeten worden teruggesnoeid.
- Beveilig trappen buiten het gebouw die toegang tot het dak bieden.
- Zorg voor bezoekerstoiletten en vergaderruimte bij de receptie zodat ongenode gasten niet ongezien binnen kunnen komen.
- Controleer regelmatig of alle sleutels van deuren en ramen nog aanwezig zijn. Vervang sloten als er sleutels missen.
- Gebruik bij voorkeur metalen brievenbussen die buiten het gebouw zijn geplaatst.
- Hou de ruimtes onder buitendeuren zo klein mogelijk, zodat er niets brandbaars onderdoor geschoven kan worden.
- Zorg voor een adequaat inbraakalarm van een BORG-erkende installateur dat wordt doorgemeld naar een particuliere alarmcentrale.
- Een brandmeldinstallatie detecteert brand in een zo vroeg mogelijk stadium en meldt dat aan de brandweer of een particuliere alarmcentrale.
Terrein |
- Zorg voor een goede verlichting, want zichtbaarheid voorkomt brand, inbraak en vernieling.
- Plaats de verlichting zo hoog mogelijk en bij voorkeur op een tijdschakelaar.
- Zorg dat de terreinafscheiding zowel een psychologisch als fysiek obstakel is, door een doorkijkbaar, hoog, sterk hekwerk.
Bovengenoemde tips zijn een greep uit de maatregelen die u kunt nemen. Als u uw precieze risico’s in kaart wilt brengen, kunt u uw verzekeringsmaatschappij om advies vragen of een (brand)veiligheidsadviseur inschakelen.