In het kort – Stichting Salvage
Oprichting
Stichting Salvage is een onafhankelijke stichting, opgericht door de sector van brandverzekeraars. Sinds 1986 wordt hulp gegeven aan gedupeerden die brand hebben gehad en daardoor schade hebben. Ook na water-, stormschade en aanrijding tegen een pand, komt Salvage.
Komt Salvage bij alle branden?
Nee, het gaat om schade aan een object. Dat kan een woning zijn, maar ook bedrijf, instelling, kerk, vereniging, en dergelijke. Dus zowel particulier als bedrijfsmatig.
Hoe komt de melding bij Salvage?
De leidinggevende bij de brandweer beoordeelt of Salvage zinvol werk kan doen. De meldkamer van de brandweer belt dan met de meldkamer van Salvage. Die schakelt een Salvagecoördinator in.
Welk tijdstip?
Dat maakt niet uit. Salvage is dag en nacht bereikbaar. De Salvagecoördinator is er binnen 1 uur.
Hoeveel coördinatoren zijn er?
Ongeveer 145, verdeeld over heel Nederland. Ze hebben niet allemaal tegelijk dienst, maar staan in een rooster. De Salvagecoördinator is niet in dienst van de stichting, maar wel opgeleid door de stichting. Hij doet de Salvagedienst naast zijn baan als schade-expert.
Wanneer wordt Salvagehulp gegeven?
- Als gedupeerden aandacht of opvang nodig hebben
- Als door maatregelen voorkomen kan worden dat de schade erger wordt
- Als er advies nodig is voor het verdere vervolg.
Voorbeelden van maatregelen
Salvage zorgt ervoor dat de schade niet erger kan worden. Salvage zorgt niet voor schoonmaak, reparatie of herstel.
Salvage zorgt wel voor:
- Dichttimmeren van panden
- Plaatsen van stankverdrijvers
- Wegzuigen van water
- Regelen van bewaking
- Noodvoorzieningen voor gas, water of elektra
- Enzovoorts, afhankelijk van de situatie en de omvang
Wie kunnen dat werk doen?
Dat kunnen aannemers zijn of installateurs. Voor de specialistische maatregelen schakelt Salvage schadestopbedrijven (gespecialiseerde schoonmaakbedrijven) in. Die hebben een certificaat en de kwaliteit om dit soort maatregelen te nemen. Ook zij zijn dag en nacht oproepbaar.
Wat gebeurt er daarna?
Salvage meldt de schade aan de verzekeraar. Iemand die verzekerd is, krijgt meestal bezoek van een schade-expert. Die kijkt wat de oorzaak is enbepaalt hoe groot de schade is. Iemand die niet verzekerd is, krijgt geen schade-expert op bezoek. Hij of zij is na de hulp van Salvage op zichzelf aangewezen.
Wat kost het werk van Salvage?
Voor alle gedupeerden is dit gratis. Het is een service van de gezamenlijke verzekeraars. Die betalen de kosten van Salvage, ook als iemand niet verzekerd is. De kosten worden ook niet van de schade uitkering afgetrokken.